Lorem ipsum
Als beginner is het maar wat lastig om een zuurdesembrood te bakken, weet de Goudse Lisette van der Kuij (52). Zij begon twee jaar geleden met deze hobby toen ze naar Spanje verhuisde en leert nu anderen de kneepjes van het zuurdesembroodvak. Dit weekend gaf ze haar eerste workshops in Nederland.
Wie denkt dat een zuurdesembroodworkshop gewoon een ontspannen middagje deeg kneden is, heeft het mis. Het bakproces vraagt planning, de juiste verhoudingen en inspelen op de (kamer)temperatuur. Twaalf vrouwen luisteren vrijdagmiddag in de Graanmaalderij van Gouderak aandachtig naar de uitleg van Lisette van der Kuij (52).
„Probeer het maar niet allemaal meteen te snappen”, drukt Van der Kuij haar cursisten op het hart. Ze geeft een receptenboekje mee, stuurt naderhand nog video’s toe en blijft via de WhatsAppgroep bereikbaar voor vragen. „Ik wil graag dat iedereen ook écht gaat bakken.”
Wat is zuurdesembrood?
Zuurdesembrood is brood waarbij geen gist wordt gebruikt maar desem, ook wel een ‘starter’. Deze starter is een papje van meel en water, dat uren en soms dagen moet rusten. Zo kan het fermenteren: de bacteriën en gisten zetten de koolhydraten om in zuren en gas. Het brood, dat alleen bestaat uit de starter, meel, zout en water, krijgt zo een zurige smaak en heeft, door een specifieke manier van bakken, een hardere korst.
Een starter moet je constant in leven houden, door hem te voeden met meel en water. Voor de workshop gebruikt Van der Kuij haar eigen starter, die ze meebracht in het vliegtuig vanuit Spanje. ‘Dina’ heet die van haar. „Het is gebruikelijk om je starter een naam te geven en ik heb die van mij naar mijn oma vernoemd”, vertelt ze.
Zuurdesemavontuur in Spanje
De Goudse woont sinds twee jaar in Spanje, waar haar liefde voor zuurdesem begon. Ze trok voor het avontuur naar het zuiden, maar had daar aanvankelijk niet veel om handen. Daarom begon ze met het bakken van zuurdesembrood. Ze volgde een workshop, zat in alle zuurdesemfacebookgroepen en probeerde veel uit. „Ik heb er toen wel echt even over gedaan om een goed brood te bakken, maar nu weet ik er heel veel van af.”
Als vrienden in Spanje haar vragen of ze hen ook niet eens kan leren om zuurdesembrood te bakken, is het idee voor een zuurdesemworkshop geboren. In Spanje geeft ze nu workshops aan Nederlandse, Engelse en Duitse expats met haar bedrijf Deli Bakery.
Maar ook in Nederland is zuurdesembrood populair en daarom geeft ze haar workshops nu ook hier, vertelt Van der Kuij. Naast dat het brood lekker en gezond is, denkt de Goudse dat de populariteit vooral komt door de coronaperiode. „Toen zijn veel mensen begonnen, je hebt veel tijd nodig om een brood te bakken.”
‘Starter is acht jaar oud’
Deze middag past er geen stoeltje meer bij aan de tafel. De les duurt drie uur, maar dat correspondeert niet met de bereidingstijd van het brood. Het hele bakproces duurt, met rijzen en al, ongeveer anderhalve dag.
Van der Kuij gaat in de workshop alle verschillende stappen langs en iedereen maakt een deeg, dat de volgende dag thuis afgebakken kan worden. „Daarvan stuur ik dan ‘s ochtends ook weer een video.”
Iedereen krijgt vrijdagmiddag ook een stukje van starter Dina mee in een potje. Zo kreeg Van der Kuij ook twee jaar geleden haar eigen starter. „Degene bij wie ik mijn workshop deed, werkte in een sterrenrestaurant en daar kwam zijn starter vandaan.” Dina is nu acht jaar oud. „Hoe ouder de starter, des te beter het brood.”
Straks vertrekt ze weer naar Spanje, maar op 5 en 6 juli is Lisette van der Kuij weer in Nederland voor workshops bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Na de zomer wil ze eigenlijk elke maand een keer naar Nederland komen om hier het zuurdesemambacht over te brengen.
Ze denkt er zelfs over om terug naar Gouda te verhuizen. „Misschien kan ik dan wel meerdere workshops per week geven en mijn eigen brood verkopen.